Na celoštátnej súťaži Exit 2010 sa predstavia herci do 26 rokov

17.06.2010 Levoča

Levoča 17. júna (TASR) – Trojdňová celoštátna súťaž a zároveň postupová prehliadka amatérskeho divadla mladých Exit 2010 sa začne v piatok (18.6. ) v Mestskom kultúrnom stredisku (MsKS) v Levoči.
Budú sa na nej prezentovať súbory a inscenácie, v ktorých hrajú herci do 26 rokov.
Výber súťažných inscenácií prebiehal trojfázovo. Iveta Jurčová z Národného osvetového centra (NOC) informovala, že súbory sa zúčastnili na regionálnych a krajských postupových prehliadkach. Odtiaľ organizátori navrhli na odporúčanie poroty 13 ocenených inscenácií Programovej rade Exit 2010, ktorá z nich následne vybrala tie, ktoré sú zaradené do programu celoslovenskej prehliadky.
„Programová rada bola zložená z profesionálnych divadelníkov a zaradila do súťažnej prehliadky osem súborov - divadelný súbor (DS) Napočkanie z Tlmáč, DS Zasesmelendve z Nitry, Divadlo u Zuzy múzy taktiež z Nitry, Divadlo mladých Pelikán z Bánoviec nad Bebravou, banskobystrické Divadlo ZUŠ J. Cikkera, DS Etudy z Kendíc, DS MAM ZUŠ z Prešova a DS Šťastlivec zo ZUŠ v Poprade, “ konkretizovala Jurčová.
Vyhlasovateľom a odborným garantom prehliadky je NOC z poverenia Ministerstva kultúry SR a hlavným organizátorom je MsKS Levoča. Súťažné inscenácie bude v Levoči sledovať, hodnotiť a analyzovať na rozborových seminároch odborná štvorčlenná porota. Trojdňový program podujatia doplní aj Divadlo tanca z Banskej Bystrice s inscenáciou Dotkni sa tanca a tiež DS Svitavy z Českej republiky s inscenáciou Sestry. Okrem toho sa predstaví aj divadlo v podzemí z Kremnice. Vyhlásenie výsledkov súťaže je na programe v nedeľu 20. júna.
 

Vyberte región